Route-optimalisatie

Belangrijk: voordat u een route maakt, raden wij u aan om nog even te controleren of u al uw instellingen goed heeft staan. Deze kunt u vinden bij routes.

De basisprincipes voor het uitzetten van routes vindt u op routes uitzetten op open water en op routes uitzetten op (binnen)wateren met waterwegennetwerk. Wij raden u aan deze eerst goed door te lezen.

Klik op het afspeelicoontje hiernaast voor een voorbeeldfilmpje.

WinGPS 5 Voyager beschikt over een route optimalisatie-knop in het routebewerkmenu waarmee langs een routeleg automatisch de snelste of zuinigste route kan worden bepaald. De vorm van de route wordt bepaald aan de hand van de gegevens van het geselecteerde polair diagram, van de gedownloade GRIB-files en de geselecteerde stroming.

Hoe een route te optimaliseren met de Magic Button?

1. Zorg in eerste instantie dat u stroming- en windgegevens heeft voor het gebied waar u een route voor uit gaat zetten, door deze te downloaden bij [ Navigatie / GRIB-beheer ].
  2. Zorg ook dat u een polair diagram heeft geselecteerd bij [ Bestand / Eigenschappen / Schip ].
  3. Ga naar [ Route / Nieuwe route ] om een nieuwe route te plannen.
  4. Zorg bij de planner dat het waterwegennetwerk van de Noordzee niet aangevinkt staan en selecteer de juiste bronnen voor de wind en stroming.
  5. Zet een routepunt bij IJmuiden en zet daarna een tweede routepunt bij Skegness.
  6. U ziet nu een rechte lijn die (bijna) over het land gaat. Plaats nog een derde routepunt op de route waar deze het land kruist en versleep dit routepunt naar diep water. U heeft nu drie routepunten met rechte lijnen. Bij ons voorbeeld werd een Bavaria 36 gebruikt en zal u deze basisroute varen in 1 dag 12uur en 30minuten.
  7. Klikt u nu eens op de route optimalisatie-knop . Nu ziet u nog steeds de rechte lijnen, maar hier omheen is een alternatieve route te zien. Dit is de route die WinGPS aan u voorstelt, wetende wat uw schip kan en wat de stroming en wind op dat moment zal doen. Bij ons voorbeeld zal u deze optimaliseerde route varen in 1 dag 6uur en 41minuten, bijna 6 uur korter!
  8. Nu kunt u bij de eigenschappen van de route spelen met de tijd, om te zien welke vertrektijd het meest gunstig is voor u. Probeert u ook eens de verschillende standen: snelste, kortste, zuinigste en goedkoopste route.

Handig is om hierbij ook het routeoverzicht te bekijken . WinGPS laat in de routetabel de tijden zien van de voorgestelde route, niet van de basisroute.

9. u dient nu nog aan te geven dat u de voorgestelde route wilt gebruiken. Dit doet u door routepunten te plaatsen op de voorgestelde route. Tijdens het plaatsen van routepunten, ziet u dat WinGPS steeds de route herberekent en de alternatieve route wijzigt naar aanleiding van de nieuwe routepunten. Hiernaast ziet u een voorbeeld van zo’n route. Deze afbeelding toont een route met 5 koerswijzigingen.
  10. Vervolgens zet u de route optimalisatie-knop weer uit. Nu ziet u in uw routeoverzicht de tijden van uw route. Voor ons voorbeeld is dit een totale reistijd TTGt van 1 dag 7uur en 34 minuten. Net één uur langer dan de voorgestelde route van WinGPS: de meest optimale route. U kunt nu nog proberen de route iets te optimaliseren door de routepunten te verschuiven.
  11. In de route ziet u verschillende kleuren. Deze kleuren kunt u terugvinden bij [ Beeld / Eigenschappen / Algemeen / Kleuren ]. Als u een toerzeiler bent, wilt u waarschijnlijk niet te hoog in de wind varen. Dan kunt u ervoor zorgen dat u alleen de kleur van zeilen op de route terugziet. Indien u daarentegen wedstrijden zeilt wilt u soms zo hoog mogelijk varen en kunt u zoeken naar de kruiskoersen. Omdat wedstrijdzeilers geen motor mogen gebruiken, kunt u bij [ Bestand / Eigenschappen / Schip ] selecteren dat u wedstrijdzeiler bent. Dan wordt er tijdens het routeplannen automatisch rekening gehouden met het feit dat u niet kunt motoren.

Nu heeft u een geoptimaliseerde route gepland van IJmuiden naar Skegness. Bij elk routepunt ziet u de wind en stroming van het moment dat u daar bent. Als u op de tijdbalk het knopje van de routetijdbalk door de tijd schuift, ziet u wanneer u waar zult zijn. Uiteraard kunt u de route nu nog zelf optimaliseren door de routepunten te verschuiven en te bekijken of u een nog betere eindtijd kunt realiseren.

Wat u dient te weten over route-optimalisatie op open water.

Voor de optimale route heeft u de navolgende keuzes, in te stellen bij .

Tip: naast de wind en stroming kan ook de golfvoorspelling worden meegenomen in het optimaliseren van de route.

[ Zie ook: polair diagram ]