Polair diagram

Een polair diagram is een weergave van de maximaal te zeilen snelheid van een boot bij diverse windrichtingen en windsnelheden, in de vorm van een grafiek waarbij de vaart (snelheid door het water) als functie van de windsnelheid en -richting wordt getoond. Het polaire diagram gebruikt u om te controleren of u het maximale haalt uit uw boot. Als men eenmaal een polair diagram heeft, kan men het gebruiken om tijdens het varen de snelheid in het schip te houden.

Om een polair diagram te kunnen gebruiken heeft u een GPS en een wind-gegevensbron nodig. Een windmeter verdient de voorkeur, maar in plaats van een windmeter kan het eventueel ook een actuele GRIB-file zijn. Als u geen beschikking heeft over een windmeter of een actuele GRIB-file dan kunt u de actuele windsnelheid ook handmatig ingeven bij instrumentenstatus.

Het scherm van het polair diagram vindt u via [ Navigatie / Polair diagram ]. Het scherm bestaat uit de volgende 3 onder elkaar staande delen:

Met de knoppen en kunt u elk deel van het diagram inklappen om ruimte te besparen.

Hoe kom ik aan een polair diagram?

Voor een groot aantal zeilboten (ruim 3000) worden polaire diagrammen afkomstig van meetbrieven meegeleverd met WinGPS 5 Voyager. Als uw merk/type zeilschip er niet bij is kunt u dit afleiden van een vergelijkbaar, bijvoorbeeld 20% groter schip. Verklein het polaire diagram van dit schip dan met 10% met de -knop linksonder het polaire diagram venster en sla dit op onder de naam van uw eigen schip. Pas ook de waterlijnlengte aan in polair diagram-beheer zodat in het polaire diagram ook de blauwe cirkel van de waterlijnsnelheid correct wordt weergegeven. Of u kunt zelf een polair diagram maken vanuit waarnemingen.

Let op: polaire diagrammen kunt u ook importeren of exporteren.