GRIB-files: voor weer en stroming

 

GRIB is een afkorting van Gridded Binary. Dit zijn internationaal gestandaardiseerde weerkaarten met nuttige informatie zoals de luchtdruk, de windrichting en de windkracht. GRIB-files zijn eenvoudig via [ Menu / Navigatie / GRIB-beheer / Download ] in WinGPS te downloaden.

 

Bijwerken van een bestaande GRIB-file gaat eenvoudig door in GRIB-beheer het desbetreffende bestand te selecteren. Klik op de knop [ Bijwerken ]. Opnieuw selecteren van het gebied is dan niet nodig.

 

U kunt kiezen uit diverse bronnen:

 

NOAA GFS

De server 'NOAA GFS' is met de 7-daagse voorspelling van wind, luchtdruk en neerslag het meest gebruikt voor meerdaagse reizen en staat twee keer in de lijst bij GRIB-files als bron. Deze twee bronnen zijn hetzelfde, behalve dat de NOAA GFS 0.25 degrees (incl. temperature) ook de luchttemperatuur bevat. Op de Nomads-server van de NOAA staat een verzameling links naar de verschillende GRIB-files die zij aanbieden. De meest interessante files zijn die onder het kopje ‘Forecasts’. Daar staat onder andere GFS bij. Selectie gaat eenvoudig. Het gebied wordt gedownload voor het gebied zichtbaar in het hoofdkaartvenster. Vanaf 2016 is de NOAA twee keer zo gedetailleerd geworden, van 0.50 graden naar 0.25 graden. Hierdoor is het bestand groter om te downloaden, maar wordt er wel meer nauwkeurige voorspelling gegeven. Dit is vooral te merken bij kustgebieden.

 

Kuststrook-fijn

Er staan 4 bronnen 'Kuststrook-fijn' bij GRIB-beheer, ook wel Kustfijn-model genoemd. Dit zijn bronnen waarmee u de actuele waterstanden en stroming kunt downloaden voor de Nederlandse kust. Voor de Waddenzee en het IJsselmeer is ook het diepteprofiel van de bodem toegevoegd, waardoor zelfs de actuele dieptes kunnen worden getoond en gebruikt tijdens het routeplannen. [ Zie ook: Kustfijn-model ].

 

Weerdata KNMI stations

De bron 'Weerdata KNMI stations per 10 minuten' kan worden gedownload voor actuele weerinformatie bij de meetstations van het KNMI. Met 1 druk op de knop wordt de data van 50 meetstations van het KNMI binnen gehaald. Deze tonen u o.a. wind, temperatuur, windstoten en luchtvochtigheid. Iedere 10 minuten wordt deze data ververst, voor een zeer actueel overzicht van de situatie bij het meetstation. U herkent de meetstations aan het icoontje: . Klik op de icoontjes op de kaart voor extra informatie over de meetdata van dat meetstation.

 

Let op: de knop met het soortgelijke icoontje (op de knoppenbalk) moet aan staan voordat de iconen op de kaart worden weergegeven en iedere 10 minuten worden bijgewerkt.

 

KNMI Harmonie model

De 'KNMI Harmonie model' GRIB-files bieden de beste windvoorspelling voor de komende 1,5 à 2 dagen. De dekking omvat Nederland, met een groot gedeelte van de Noordzee.

 

NOAA Waves

'NOAA Waves' geeft u de mogelijkheid GRIB-files met informatie over de hoogte en lengte van golven te downloaden. Het downloaden gaat hetzelfde als bij de NOAA GFS GRIB-files: zet op het hoofdkaartvenster het gebied waar u de data voor wilt downloaden en download de NOAA Waves. De grootte van de golf-vectoren stelt u in bij [ Beeld / Eigenschappen / Schaal ]. Hoe meer pixels per meter, hoe groter de pijlen.

 

RWS Waves

'RWS Waves' geeft u de mogelijkheid GRIB-files met informatie over de hoogte en lengte van golven te downloaden voor de Nederlandse wateren. De grootte van de golf-vectoren stelt u in bij [ Beeld / Eigenschappen / Schaal ]. Hoe meer pixels per meter, hoe groter de pijlen.

 

 

Zie onderstaande afbeelding voor een voorbeeld van een lagedrukgebied. De donkerblauwe vectoren zijn de wind, de zwarte lijnen de luchtdruk en de lichtblauwe pijlen zijn de golven. Zo ziet u dat er op dat moment een wind staat van 36 knopen (8 bft) en golven van 6 meter hoog!

 

 

Let op: Om GRIB-files te kunnen downloaden is een werkende Internetverbinding nodig.

 

[ Zie ook: dekkingsgebied voor stromingen van NLTides en BSH ]