Kustfijn-model

 

Voor o.a. wadvaarders met WinGPS 5 is de ondersteuning van het Kustfijn-model van Rijkswaterstaat ideaal. Kustfijn geeft een gedetailleerde 48-uursvoorspelling van de actuele waterstanden en stroming op de Nederlandse kustwateren. Hierbij wordt rekening gehouden met windopstuwing en afwaai met een decimeter nauwkeurigheid volgens Rijkswaterstaat.

 

Ook het droogvallen van wadplaten wordt duidelijk voorspeld. De langetermijnvoorspelling van NLTides vormt een mooie combinatie met de 48-uursvoorspelling van het Kustfijn-model.

 

 

 

Wat is het Kustfijn-model?

 

In het kader van de dijkbewaking wordt er door Rijkswaterstaat 4 x per dag een 40- tot 48-uursvoorspelling gemaakt van de stroming en waterstand langs de Nederlandse kust. Behalve met het astronomisch getij van de maan wordt er ook rekening gehouden met de aanvoer van rivieren en windopstuwing en afwaai.

 

Dit zogenaamde ‘Kustfijn-model’ omvat de Nederlandse kust met Waddenzee, Zeeland, de Biesbosch en de benedenloop van de grote rivieren ten westen van Vianen (Lek), St. Andries (Waal) en Ammerzoden (Maas). Tevens de Schelde tot Gent. Dit gebied is uitgebreid met het IJsselmeer waar bij harde wind door windopstuwing en ook door stuwen bij de sluizen in de afsluitdijk ook stroming ontstaat. Speciaal voor de Waddenzee en het IJsselmeer is ook het diepteprofiel van de bodem toegevoegd in het Kustfijn-model. Hiermee kan (i.c.m. de waterstanden) de actuele ware diepte worden berekend.

 

 

[ Zie ook: Kustfijn-model downloaden en Kustfijn-model tonen op de kaart en Routes uitzetten met kustfijn-model ]