Kustfijn-model tonen op kaart

 

Nadat het Kustfijn-model is gedownload staat het bestand bij GRIB-beheer, zie afbeelding rechts. Als u alle drie de waardes tegelijk aan zet, dus zowel de stroming, ware diepte als de waterstand, dan kan het wellicht lastig zijn de data te herkennen en te onderscheiden. Het is daarom aan te raden om eerst eens stuk voor stuk de waardes aan te vinken en de rest uit te vinken (ook de wind en NLTides), daarna op de kaart te kijken en met de tijdbalk te slepen, zodat u ziet wat deze waarde voor informatie geeft. Gebruik een kaart met een rustig kaarbeeld, zodat uw scherm niet vertroebeld wordt met allerlei andere data.

 

 

Tip: zorg dat de knop ‘Toon/verberg GRIB-gegevens’ aan staat.

 

 

De stroming geeft u de actuele stroming, zowel met invloeden van getijden als van de aanvoer van rivieren en windopstuwing en afwaai. Deze stroming geeft een zeer gedetailleerd beeld weer van de voorspelde stroming. Zo ziet u precies hoeveel stroming er in het midden van de vaargeul is en hoeveel voor- of nadeel u kunt hebben door vlak langs een wadplaat te varen.

 

 

De ware diepte geeft u de waarde van de bodemdiepte plus de waterstand (beiden t.o.v. MSL ~ NAP). Deze wordt in gekleurde lijnen weergegeven op de kaart:

 

 

 

De waterstand is t.o.v. MSL en wordt in blauwe lijnen met blauwe cijfers weergegeven. MSL, ofwel Mean Sea Level, is op een paar centimeters na gelijk aan NAP. Standaard staan de lijnen per decimeter.

 

 

 

Deze waardes van het Kustfijn-model zijn ook als Meteogram weer te geven.

 

Zie op de onderstaande afbeelding een verschil in de linker getijplotter met NLTides getijdengegevens van Den Helder in LAT, en op de rechter GRIB-meteogram de diepte en waterstand met Kustfijn-model in NAP ter plekke van het rode kruisje op de kaart. Klik éénmaal op de kaart om het rode kruisje te verplaatsen en de data van die locatie in de getijplotter & GRIB-meteogram te bekijken.

 

 

[ Zie ook: Routes uitzetten met Kustfijn-model ]