De Tijdsbesturingsbalk

 

 

Met de tijdsbesturingsbalk kunt u vooruitkijken in de tijd. Door de tijdschuif te verplaatsen kunt u, indien u GRIB-bestanden heeft geladen, bijvoorbeeld zien wat het weer in de toekomst gaat doen of wat er voor stroming op een bepaald tijdstip zal staan. Of u kunt aan het rode bootje op de lijn zien waar u na verloop van tijd bij het volgen van een route zou kunnen zijn.

 

U kunt de periode op de schuifbalk kiezen met de keuzebox achter de schuifbalk.

Wanneer u deze modus kiest, is het begin van de schuifbalk altijd de huidige tijd en kunt u door de schuifbalk te verplaatsen een bepaalde periode vooruitkijken in de tijd.

Kies deze modus om zelf een vaste tijd te kiezen als starttijd van de schuifbalk.

Als de bewerk route modus geopend is, kunt u ook deze knop voor routetijd aanklikken. De schuifbalk loopt dan van begin tot eind van de (bereikbare) route. Dit kan zijn tot u vastloopt op een wantij of tot een routepunt waar vandaan de route niet meer te bezeilen is. Let op: als de route gestart is, werkt deze routetijd niet. Zie onderstaande figuur voor een situatie op het Marsdiep.

 

 

De drifthoek is nu zichtbaar als een geëxtrapoleerd (rood) bootje. De heading van het rode bootje dat met de tijdbalk langs de route kan worden bewogen wordt nu ook aangegeven. De drifthoek is het verschil tussen Heading en de routelijn (COG). Deze is nu bij stroming goed zichtbaar waardoor betere analyse mogelijk is van de uitgezette route. De neus staat tegen de stroming in.