Routes uitzetten op open water

Belangrijk: voordat u een route maakt, raden wij u aan om nog even te controleren of u al uw instellingen goed heeft staan. Deze kunt u vinden bij Routes. Tijdens het uitzetten en/of bewerken van routes maakt u vaak gebruik van de verticale routebewerkbalk. Het is aan te raden om dit hoofdstuk van tevoren te bestuderen.

Klik op het afspeelicoontje hiernaast voor een voorbeeldfilmpje.

Tijdens het uitzetten van een route over open water, maakt u geen gebruik van het waterwegennetwerk. Hierdoor wordt er ook geen rekening gehouden met dieptes en dient u goed te kijken op de kaart of u met uw schip deze route kunt bevaren.

1. Om een nieuwe route te starten gaat u naar [ Routes / Nieuwe route ]
  2. Het routebewerkmenu opent zich links in uw scherm met een verticale routebewerkbalk.
  3. We gaan nu het eerste routepunt uitzetten door een klik met linker muisknop op de kaart. Dit is het vertrekpunt. Zorg dat de knop (routepunt toevoegen) aan staat. U ziet nu op de plaats die u aangeklikt heeft een rode punt met de naam van de route staan.
  4. Plaats nu op dezelfde manier een tweede routepunt, iets verderop. Er verschijnt nu een rode lijn tussen de routepunten. Dit is het begin van uw route. Zo kunt u nog meer routepunten toevoegen. Let op dat deze lijnen altijd hemelsbreed zijn. In bovenstaand voorbeeld gaat de route tussen Lelystad en Enkhuizen dus gewoon over de dijk heen!

Als het goed is heeft u nu een route. Als u tevreden bent met de route, kunt u het bewerken van de route stoppen door op te klikken. U kunt de route daarna terugvinden bij [ Route / Routebeheer ].

Het kan zijn dat u de route op sommige punten wilt wijzigen. U kunt de routepunten verplaatsen door deze knop aan te zetten en daarna met de linkermuisknop het gewenste routepunt te verplaatsen.

Tips

Sluit de routebewerkbalk met op de knoppenbalk. Alle opgeslagen routes kunt u vinden via Routebeheer.

Let op: Zeker op binnenwateren is het uitzetten van een route erg veel werk vanwege kronkelig vaarwater. Soms is het dan handiger om het Waterwegennetwerk te volgen.