Standaardinstellingen van de route |
U opent deze tabbladen met
Algemeen
- Standaard radius: dit is de radius die nieuwe routepunten standaard krijgen.
- Standaard vectoren: u kunt hier de standaardwaarden van vectoren die nieuwe routepunten krijgen instellen. Het gaat dan om de Wind-, Stromings- en Dieptevectoren wanneer u hieronder de gegevensbron op "handmatig" heeft ingesteld.
- Standaard gegevensbron: hiermee stelt u in vanuit welke gegevensbron de waarden voor wind, stroming en getijdehoogte bij het maken van nieuwe routepunten worden gehaald. U kunt deze instelling later altijd nog per route wijzigen. Indien een gegevensbron op handmatig wordt ingesteld zal voor een nieuwe route de hierboven ingestelde standaardwaarde worden gebruikt .
- Bij Reismodus kunt u kiezen hoe u wilt varen en of u automatisch een open leg wilt optimaliseren.
Planner
Bij het tweede tabblad Planner kunt u o.a. voor de snelste of kortste route kiezen, rekening houdend met de eigenschappen van uw schip, de starttijd en doorvaarthoogtes en bedieningstijden van bruggen en sluizen. De zuinigste route is die met het minste brandstofverbruik. De voordeligste route houdt rekening met brandstofkosten en bruggeld (bediende gemeentelijke bruggen).
- Ook geeft u hier aan welk deel van het waterwegennetwerk u wilt bevaren. Als u enkel op de binnenwateren van Nederland vaart hoeft u alleen Binnenwateren Nederland aan te vinken. Gaat u volgend jaar ook naar Duitsland, dan vinkt u in het begin van dat jaar ook "Binnenwateren Duitsland" aan. Uiteraard kunt u per route steeds delen van het waterwegennetwerk aan- of uitzetten om de meest optimale route te plannen.
- Door hoge of lage snelheid te kiezen kunt u, als de snelste-routeoptie aan staat en niet de kortste, kijken wat het effect is van de snelheid op de route. Soms maakt dit niet veel uit als u toch rekening moet houden met bruggen en sluizen. Zie ook: .
- Positie van de mast geeft aan of u wel of niet kunt/wilt strijken.
Via kunt u instellen welke kleuren u wilt gebruiken voor de routes. In het voorbeeld staan alle in routebeheer zichtbaar gemaakte routes in het blauw, actieve (gestarte) routes in het groen en routes in de bewerkmodus zijn rood. U kunt de kleuren veranderen door er op te dubbelklikken.
Of het een motorrak of een zeilrak is hangt af van:
- Of u bij de eigenschappen van uw schip bij toerzeiler, wedstrijdzeiler of motorboot heeft aangegeven.
- Het ingestelde polair diagram. Tegen de wind in of zonder wind wordt het een motorrak tenzij u wedstrijdzeiler heeft aangegeven.
- Er moeten wind gegevens zijn gedownload of ingesteld om een zeilrak te kunnen aangeven.
Ook kunt u aangeven of u wel of niet wilt kruisen. Handig voor op binnenwater als u met een jacht niet wilt kruisen in een smal of druk kanaal!
Het programma geeft dan direct aan of het te bezeilen is of dat het motoren wordt.
[ Zie ook: routes, route instellingen per route en routeoptimalisatie ]