Routes uitzetten met golfvoorspelling

Belangrijk: voordat u een route maakt, raden wij u aan om nog even te controleren of u al uw instellingen goed heeft staan. Deze kunt u vinden bij routes.

De basisprincipes voor het uitzetten van routes vindt u op routes uitzetten op open water en op routes uitzetten op (binnen)wateren met waterwegennetwerk. Wij raden u aan deze eerst goed door te lezen.

Het routeplannen met golfvoorspelling kan zeer handig zijn om bijvoorbeeld onstuimig water met hoge golven te vermijden. Volg onderstaande stappen en tips om dit te bewerkstelligen.

1. Download de golfvoorspelling bij GRIB-beheer voor uw vaargebied. Voor Nederland zijn er de voorspellingen van Rijkswaterstaat (RWS Waves) en voor de rest van de wereld kan de NOAA Waves als bron worden geselecteerd.
  2. Ga naar [ Routes / Standaardinstellingen ] en selecteer hier onder het kopje 'standaard gegevensbron' bij golven de bron: GRIB-bestanden.
  3. Zorg dat het vinkje bij optimaliseer open legs aan staat.
  4. Klik op OK waardoor het venster sluit.
  5. Ga naar [ Bestand / Eigenschappen / Planner / Comfort ] en stel de maximale golfhoogte in. Zie onderstaande afbeelding.

1. Toon de GRIB-files op de kaart met deze knop:
  2. Zorg voor een overzichtelijk kaartbeeld. Zet bijvoorbeeld andere GRIB-files tijdelijk uit bij GRIB-beheer, selecteer de juiste kaarten voor een goed kaartbeeld en zet niet relevante routes en trajecten uit.
  3. Zet een route uit met 2 routepunten over het gebied waarvoor u de golfvoorspelling heeft gedownload. Zorg dat deze 2 routepunten niet te dicht bij elkaar staan.
  4. Zet de knop optimaliseer open legs aan:

Nu ziet u de rode routelijn een alternatieve route geven, waarbij rekening wordt gehouden met de golven.

1. Zet de tijdbalk op routetijd.
  2. Wijzig nu de starttijd van uw route en bekijk wat dit voor invloed heeft op de duur en aankomsttijd van uw route. De starttijd van de route past u aan via de knop.
  3. Als de route naar wens is, stopt u het bewerken bij [ Route / Bewerk route ]. Als u de route daadwerkelijk gaat varen dient u de route nog wel te starten en eventueel even langs te lopen of de voorspelde data enigszins klopt.

[ Zie ook: routeoptimalisatie ]