Kaarten

 

Een waterkaart is een kaart waarop zoveel mogelijk informatie staat die van belang is voor een veilige navigatie op zee en andere wateren. Aangevuld met zeemansgidsen, lichtenlijsten en andere publicaties helpen ze de navigator bij een veilige reisvoorbereiding. Afhankelijk van de schaal bevat de kaart informatie over waterdieptes, grondsoorten, de kustlijn, droogvallingen, de hoogten van kenbare punten, kabels en pijpleidingen, betonning en vuurtorens, gevaren voor de navigatie zoals wrakken en ondieptes, zeestromen, getij en getijstromingen, magnetische richtingen en de infrastructuur van havens.

 

Ondanks het vele en nauwkeurige werk dat door de hydrografische diensten wordt verricht, heeft elke waterkaart zijn beperkingen en is een blindelings vertrouwen in een zeekaart dus niet gerechtvaardigd. In WinGPS Lite kunt u gebruik maken van digitale kaarten met het kaartformaat DKW of BSB. Dit zijn onder andere kaarten van de Nederlandse Hydrografische Dienst, de Engelse Hydrografische Dienst, de Duitse Hydrografische Dienst, Imray, Delius Klasing en van NV-Verlag. Ook kan de ADAC Marinagids worden ingeladen. Maar u kunt ook zelf kaarten maken.

 

Door bezuinigingen bij defensie in Nederland komen er onregelmatig nieuwe papieren 1800-serie kaartensets. Het niet meer regelmatig verschijnen van de papieren 1800-serie is een groot gemis voor watersporters. Stentec beschikt echter door haar wekelijkse BaZ over volledig bijgewerkte digitale kaarten. Hiermee kan ondanks bovengenoemde ontwikkelingen toch een nieuwe DKW1800 als digitale editie worden uitgegeven. Dit maakt zelf bijwerken overbodig want met een druk op de knop zijn de kaarten weer actueel. Indien gewenst kunnen vanuit WinGPS 5 haarscherpe bijgewerkte DKW1800-serie kaarten worden afgedrukt. Ideaal als back-up aan boord.