AIS-instellingen

Nadat u een AIS-apparaat correct heeft aangesloten en dit werkend heeft, kunt u nog de AIS-instellingen wijzigen.

Voor AIS is een aantal instellingen zelf te wijzigen via twee tabbladen die u vindt via [ Instrumenten / AIS / AIS-instellingen ].

Algemeen

U kunt ook AIS-XT (Extrapolatie) instellen, waardoor de beweging van een AIS-target vloeiend kan worden weergegeven. Zet bij [ Beeld / Eigenschappen / Algemeen / Scherm ] de Schermverversing op 0.1 s (10Hz).

Toekomstige posities worden geëxtrapoleerd er van uit gaande dat SOG en ROT constant blijven. Als dit niet zo is, bijvoorbeeld als een schip vaart mindert, dan treedt er een schokje op als een nieuwe AIS-positie binnenkomt. De laatst binnengekomen positie staat altijd in beeld. Als AIS-XT aanstaat, dan ziet u op uw scherm de meest waarschijnlijke positie van een AIS-schip. Als AIS-XT uitstaat wordt de laatst binnengekomen positie getoond. De afstand tussen een sleper en gesleept schip varieert hierdoor sterk, omdat beiden op verschillende tijdstippen AIS-berichten uitzenden.

U kunt de extrapolatietijd beperken, bijvoorbeeld tot 1 minuut. Als er 1 minuut geen bericht is ontvangen wordt de target op de laatste ontvangen positie geplot. Als bereken ROT aan staat, berekent WinGPS de ROR (Rate of turn) uit de veranderingen van de COG waardoor een cirkelvormige voorspelde baan kan worden getekend die wordt gebruikt voor extrapolatie. Niet ieder schip verzendt een ROT waardoor de extrapolatie alleen recht vooruit kan worden weergegeven.

Tip: Met de tijdschuif kunt u het verwachte verloop van de verkeerssituatie in beeld brengen. Belangrijk o.a. bij het oversteken van een shipping lane. AIS-XT biedt extra veiligheid!

Let op: Vergeet niet de Baudrate van de COM-poort op 38400 in te stellen en het lijntje van het AIS-blokje naar het Poortblokje te trekken (slepen met de linker muisknop).

Kleuren

Het tabblad kleuren spreekt voor zich.

Let op: Op deze pagina worden veel afkortingen gebruikt. Voor de verklaring kunt u kijken in de Glossary (uitgebreide verklarende woordenlijst) aan de linkerzijde van uw scherm.

[ Zie ook: AIS-instellingen kaartvenster ]