AIS-transponders en -ontvangers

Sinds 1 januari 2005 dienen alle zeeschepen groter dan 300 ton uitgerust te zijn met AIS (Automatic Identification System). Dit transpondersysteem wordt wereldwijd gebruikt en werkt op de VHF kanalen 87 en 88. Vanaf 2012 zijn ook de Nederlandse binnenvaartschepen verplicht AIS aan boord te hebben en sinds 2016 dienen alle schepen langer dan 20 meter een AIS-transponder te hebben.

Ook voor pleziervaart is het mogelijk om zogenaamde klasse B-transponders te gebruiken. Als u het eenvoudig wilt houden dan kunt u ook kiezen voor alleen een AIS-ontvanger. U kunt dan wel op uw scherm zien wat er om u heen gebeurt, maar wordt zelf niet gezien door een ander schip.

De AIS wordt met regelmatige tussenpozen uitgezonden, met o.a. de positie, koers, snelheid en MMSi-nummer (het unieke maritieme registratienummer). Om de twee tot tien seconden wordt er dynamische informatie, zoals positie, snelheid en koers verstuurd. Daarnaast wordt er om 6 minuten statische informatie, zoals het MMSI nummer, naam en andere eigenschappen van het schip verstuurd.

Met de AIS-XT extrapolatie functie in WinGPS 5 Pro en Voyager bewegen de AIS-schepen vloeiend over het scherm in plaats van met sprongen. Hierdoor kunt u snelheden en onderlinge afstand beter inschatten [ Zie ook: AIS-instellingen en GPS-cursorinstellingen ]

Via onze webshop zijn diverse modellen AIS-transponders en AIS-ontvangers aan te schaffen. Voor hulp bij het kiezen van een AIS-apparaat kunt u gebruik maken van onze AIS-keuzehulp.

In WinGPS 5 is het mogelijk een AIS-transponder of -ontvanger aan te sluiten om op die manier de gegevens van schepen met AIS in de buurt op het kaartvenster te tonen. Door op een getoond AIS-schip in het kaartvenster te klikken kunt u de informatie van dat schip opvragen.

U kunt via [ Instrumenten / Instrumentenbeheer / AIS-ontvanger / Eigenschappen ] uw AIS-ontvanger/transponder instellen voor gebruik in WinGPS 5.

Let op: De baudrate voor AIS is meestal 38400 in plaats van de standaard 4800 voor de meeste anderen NMEA-instrumenten.

Let op: AIS zend / ontvangt zowel Statische als Dynamische informatie. Bij Statisch moet u denken aan Scheepsnaam, MMSI nummer en afmetingen van het schip. Bij Dynamische informatie moet u denken aan positie en snelheid. Statische info wordt slechts 1 x per 6 minuten uitgezonden. Het kan dus soms wel even duren vóór deze info zichtbaar wordt op uw scherm.

[ Zie ook: AIS-targetlijst en AIS-targetinformatie. Voor het aansluiten zie ook de door de fabrikant geleverde instructies ]