Instrumenten

 

Een navigatie-instrument is een meetinstrument dat gebruikt wordt om navigatiegrootheden vast te stellen. Voor een groot deel heeft dit betrekking op plaatsbepaling, maar ook op tijdmeting, richtingmeting, snelheidsmeting, hoogtemeting, dieptemeting en allerlei andere metingen die van belang zijn voor een veilige navigatie.

 

 

Navigatie-instrumenten zijn een hulpmiddel voor de navigator om de positie en oriƫntatie te bepalen. Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn deze instrumenten uitgebreid met volledige navigatiesystemen waarbij de positie bepaald wordt met weinig of geen inbreng van de navigator. Denk maar eens aan de razendsnelle ontwikkeling van LORAN via DECCA naar het huidige GPS.

 

In dit hoofdstuk vindt u alle informatie over diverse instrumenten die u kunt gebruiken in combinatie met WinGPS. Natuurlijk is dat als belangrijkste instrument de GPS. Dat kan een boord- of handheld-GPS zijn, maar een GPS-muis wordt tegenwoordig het meest gebruikt. Als bijzonder instrument noemen wij natuurlijk ook de AIS. Dat kan zijn een AIS-transponder of een AIS-ontvanger.

 

Maar ook allerlei andere instrumenten kunt u, mits ze communiceren met het NMEA0183-protocol, aansluiten op uw computer. Denk daarbij aan:

 

 

Als u veel instrumenten tegelijk wilt gebruiken adviseren wij het gebruik van een multiplexer.