Aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid

Goed zeemanschap

De basis van goed zeemanschap is uzelf te allen tijde kunnen redden en anderen niet in gevaar brengt. Ga ervan uit dat alles uit kan vallen. Voorkom dit zoveel mogelijk en zorg voor een back-up mechanisme. Navigeer bijvoorbeeld op uw radar als uw PC uit mocht vallen. Een laptop aan boord valt niet zomaar uit, behalve door bijvoorbeeld ouderdom, slecht onderhoud, onvoldoende stroomvoorziening of waterschade. Zorg daarom voor een betrouwbare stroomvoorziening. Plaats eventueel een extra accu aan boord om de laptop nog operationeel te houden als uw vaartocht door omstandigheden langer duurt dan gepland. Als deze stroomvoorziening uitvalt kan de accu van een netbook laptop het soms nog 5-10 uur volhouden. Neem op een lange reis indien mogelijk een 2e volledig geïnstalleerde en waterdicht verpakte opgeladen netbook of een Androïd-tablet mee. Papieren kaarten, of geplastificeerde afdrukken van bijgewerkte digitale kaarten zijn geen overbodige luxe als u de veilige binnenwateren verlaat.

Een behouden vaart staat of valt met de voorbereiding en de ervaring van de bemanning met navigatie. Bereid uw route goed voor. Ook is een waterdichte handheld-GPS met extra setje batterijen aan te raden. Bedenk dat het gemak van GPS-navigatie, als aanvulling op andere waarnemingen, alleen een extra veiligheid kan bieden als u over up-to-date navigatie-informatie beschikt. Zorg er voor dat u over de meest recente kaarten beschikt en werk uw DKW1800-serie kaarten bij met Stentec’s BaZ-updateservice. Zorg ervoor dat u de kaartensets en programma’s aan boord kunt installeren. Neem CD’s of een memory stick met licentie- en activatiecodes mee aan boord, zodat u problemen kunt verhelpen en een beroep kunt doen op de helpdesk van Stentec.

Aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid

1] Het softwareprogramma WinGPS 5 is uitsluitend bedoeld als hulpmiddel voor navigatie aan boord.

2] Stentec Software B.V. is niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van gebruik van dit programma. De gebruiker is te allen tijde zelf verantwoordelijk voor zijn genomen beslissingen.

3] Gebruik nooit alleen de gegevens uit dit programma als enige bron van informatie voor navigatie, maar gebruik alle beschikbare informatie uit uw omgeving. Zoals papieren waterkaarten, kompas, dieptemeter, verrekijker, etc.