Plannen van een route

Op diverse plaatsen in WinGPS kunt u instellingen veranderen die invloed zullen hebben op uw planning en de daarmee door WinGPS berekende vaartijd en aankomsttijd.

Klik op het afspeelicoontje hiernaast voor een voorbeeldfilmpje.

Standaardinstellingen voor planning zoals die gelden voor alle routes.

Bij [ Bestand / Eigenschappen / Planner ] kunt u op het tabblad Algemeen bijvoorbeeld de gemiddelde wachttijd voor bruggen en sluizen instellen. Als u een route maakt over het waterwegennetwerk zal WinGPS telkens als u een brug of sluis tegen gaat komen deze tijden optellen bij de berekende vermoedelijke aankomsttijd (ETA). [ Zie ook: planner ]

Op het tabblad Vaartijden kunt u aangeven welke tijden van de dag u wilt varen. Routes die over meerdere dagen zijn gepland zullen buiten die tijden automatisch doorschuiven naar de volgende dag.

Bij [ Routes / Standaardinstellingen ] kunt u aangeven welke vaarwegen uit het waterwegennetwerk u wilt gebruiken. Dat levert natuurlijk vaak een iets langere vaarweg en dus méér vaartijd op omdat er anders hemelsbreed gerekend wordt tussen de routepunten.

Planningsinstellingen voor één specifieke routes.

Als u voor één route (tijdelijk) van de standaardinstellingen wilt afwijken dan kunt u in het menu van de verticale routebewerkbalk klikken op om de planning aan te passen. Verander op het tabblad Algemeen bijvoorbeeld de startdatum of starttijd. Of wijzig op het tabblad Planner alleen voor deze route de te gebruiken waterwegen.

In hetzelfde verticale routebewerkbalkmenu kunt u voor een specifiek routepunt een verblijfsduur opgeven omdat u daar bijvoorbeeld wilt overnachten. Open het Routeoverzicht , selecteer een routepunt, klik op en u kunt de verblijfstijd aangeven. De berekeningen schuiven dan vanzelf door met de verblijfstijd die u opgeeft.

[ Zie ook: routepunt bewerken, beperkingen op het waterwegennetwerk ]