Laylines als hulp bij het laveren

De laylines kunt u instellen bij Navigatie-info en bij [ Beeld / Eigenschappen / Kaartvenster / GPS-cursor ] zichtbaar maken.

Laylines zijn lijnen met optimale kruiskoers. In WinGPS 5 geven die de grondkoers weer die u het beste kunt volgen tijdens het laveren (in de wind kruisen). U vaart dan langs een layline en gaat pas overstag als de andere layline een boei passeert. Zie de grijze laylines zoals gebruikt in de figuur rechts bij het ronden van EZ A op het IJsselmeer.

De bakboord- en stuurboord-laylines kunt u onafhankelijk handmatig instellen. Over stuurboord loopt mogelijk uw schip wat hoger.

U kunt de windvectoren, samen met de andere vectoren aan- en uitzetten via de knop op de knoppenbalk of via de beeldeigenschappen.

Met kunt u het laylinespaneel inklappen om ruimte te besparen wanneer u de informatie over de laylines niet nodig hebt.

U kunt de hoeken van de laylines ten opzichte van de GPS-koers of de kompaskoers tonen en handmatig instellen. Wisselen tussen deze twee doet u door op de knop te klikken.