GRIB-files: voor weer en stroming

GRIB is een afkorting van Gridded Binary. Dit zijn internationaal gestandaardiseerde weerkaarten met nuttige informatie zoals de luchtdruk, de windrichting en de windkracht. GRIB-files zijn eenvoudig via [ Menu / Navigatie / GRIB-beheer / Download ] in WinGPS te downloaden.

U kunt kiezen uit diverse bronnen:

KNMI Harmonie model

De 'KNMI Harmonie model' GRIB-files bieden de beste windvoorspelling voor de komende 1,5 à 2 dagen. De dekking omvat Nederland, met een groot gedeelte van de Noordzee.

NOAA GFS

De server 'NOAA GFS' is met de 7-daagse voorspelling van wind, luchtdruk en neerslag het meest gebruikt voor meerdaagse reizen en staat twee keer in de lijst bij GRIB-files als bron. Deze twee bronnen zijn hetzelfde, behalve dat de NOAA GFS 0.25 degrees (incl. temperature) ook de luchttemperatuur bevat. Op de Nomads-server van de NOAA staat een verzameling links naar de verschillende GRIB-files die zij aanbieden. De meest interessante files zijn die onder het kopje ‘Forecasts’. Daar staat onder andere GFS bij. Selectie gaat eenvoudig. Het gebied wordt gedownload voor het gebied zichtbaar in het hoofdkaartvenster.

Bijwerken van een bestaande GRIB-file gaat eenvoudig door in GRIB-beheer het desbetreffende bestand te selecteren. Klik op de knop [ Bijwerken ]. Opnieuw selecteren van het gebied is dan niet nodig. Vanaf 2016 is de NOAA twee keer zo gedetailleerd geworden, van 0.50 graden naar 0.25 graden. Hierdoor is het bestand groter om te downloaden, maar wordt er wel meer nauwkeurige voorspelling gegeven. Dit is vooral te merken bij kustgebieden.

Yr.no

Voor reizen van hooguit 2 dagen kan ook de veel gedetailleerdere North Europe Forecast van 'yr.no' (Noorse meteorologische dienst) worden gebruikt. De hogere resolutie hiervan zorgt voor een gebied van maar liefst 13 x 11 km zodat locale effecten kunnen worden beschreven. De update frequentie is slechts tweemaal per dag en daarom vooral geschikt voor stabiele weersomstandigheden. Central Europe van yr.no heeft de resolutie van een 0,5 graad.

Weerdata KNMI stations

De bron 'Weerdata KNMI stations per 10 minuten' kan worden gedownload voor actuele weerinformatie bij de meetstations van het KNMI. Met 1 druk op de knop wordt de data van 50 meetstations van het KNMI binnen gehaald. Deze tonen u o.a. wind, temperatuur, windstoten en luchtvochtigheid. Iedere 10 minuten wordt deze data ververst, voor een zeer actueel overzicht van de situatie bij het meetstation. U herkent de meetstations aan het icoontje: . Klik op de icoontjes op de kaart voor extra informatie over de meetdata van dat meetstation.

Let op: de knop met het soortgelijke icoontje (op de knoppenbalk) moet aan staan voordat de iconen op de kaart worden weergegeven en iedere 10 minuten worden bijgewerkt.

Kuststrook-fijn

Er staan 4 bronnen 'Kuststrook-fijn' bij GRIB-beheer, ook wel Kustfijn-model genoemd. Dit zijn bronnen waarmee u de actuele waterstanden en stroming kunt downloaden voor de Nederlandse kust. Voor de Waddenzee en het IJsselmeer is ook het diepteprofiel van de bodem toegevoegd, waardoor zelfs de actuele dieptes kunnen worden getoond en gebruikt tijdens het routeplannen. [ Zie ook: Kustfijn-model ].

Let op: Om GRIB-files te kunnen downloaden is een werkende Internetverbinding nodig.

[ Zie ook: dekkingsgebied voor stromingen van NLTides en BSH ]