AIS aansluiten

Wanneer u een AIS-apparaat wilt aansluiten op WinGPS 5, dan volt u onderstaande stappen:

Testen van de AIS-ontvangst

Als de Communicatie is gestart met of de -toets moet u bij een goede antenne en correcte aansluiting AIS-schepen op uw scherm als driehoekjes geplot zien. Of u AIS-berichten, beginnende met !AIVDM, binnenkrijgt, kunt u checken met de NMEA monitor. Als u op een AIS-target klikt krijgt u alle op dat moment bekende gegevens van dat schip. Kijk ook bij de AIS-targetlijst.

Indien u hierna nog geen positie en/of AIS-berichten ontvangt, ga dan naar [ Instrumenten / NMEA-monitor ]. Welke COM-poort staat geselecteerd? En wat voor berichten ziet u hier binnen komen? Zie ook bij NMEA-monitor.

Onderzoek of de hardware defect is. Ga dan terug naar uw leverancier. Of is wellicht de kabel tussen de hardware en de laptop niet in orde? Wanneer u een oudere USB-naar-serieel-kabel gebruikt i.c.m. Windows 8/10 dan is dit vaak de orzaak van het probleem en dient u deze te vervangen voor een kabel die geschikt is voor Windows 8/10.

Klik op het afspeelicoontje hiernaast voor een voorbeeldfilmpje.

[ Zie ook: instrumenten aansluiten en AIS of Multiplexer met wifi ]