GRIB-instellingen

Open [ Beeld / Eigenschappen / Hoofdkaartvenster / GRIB ].

Klik op het afspeelicoontje hiernaast voor een voorbeeldfilmpje.

Windpijlen of windvanen?

Bij inzoomen toont WinGPS windpijlen in plaats van windvanen om aan te geven dat het om geïnterpoleerde winddata gaat in plaats van werkelijke waarden uit een GRIB-bestand. Bij windvanen wordt een benadering van de windsnelheid gegeven door het tonen van een aantal vanen. Daarbij staat elke lange vaan voor 10 knopen wind, een korte vaan voor 5 knopen en een gevulde driehoek voor 50 knopen wind. In de afbeelding rechts ligt de windsnelheid voor het grootste deel bijvoorbeeld rond de 15 knopen.De wind wordt in veel verschillende eenheden gepresenteerd. Beaufort, meters per seconde, kilometer per uur, knopen. Hier ziet u dat 15 meter per seconde = 21 knopen =6 Bft =54 kilometer per uur = krachtig.

[Zie ook: Windsnelheden]