GRIB voor weersverwachting

GRIB is een afkorting van Gridded Binary. Dit zijn internationaal gestandaardiseerde weerkaarten met nuttige informatie zoals de luchtdruk, de windrichting en de windkracht. Grib-files zijn eenvoudig via [ Navigatie / GRIB-beheer ] in WinGPS te downloaden.

De 7-daagse voorspelling van wind, luchtdruk en neerslag wordt gedownload met behulp van de Amerikaanse weerinformatiebron NOAA. Selectie gaat eenvoudig: het gebied wordt gedownload voor het gebied zichtbaar in het hoofdkaartvenster.

Bijwerken van een bestaande GRIB-file gaat eenvoudig door in GRIB-beheer het desbetreffende bestand te selecteren. Klik op de knop bijwerken.

De resolutie van NOAA is een 0,25 graad. Dit is prima voor op de Noordzee maar te grof om bij de Wadden en langs de IJsselmeerkust lokale effecten weer te geven. Voor zeilers is het interessant om meer bronnen en meer gedetailleerde weerinformatie te hebben. Hiervoor raden wij WinGPS 5 Voyager aan.

Let op: Om GRIB-files te kunnen downloaden is wél een werkende internetverbinding nodig.