Kustfijn-model: Tips en voorbeelden

 

Gebruik Kustfijn op IJsselmeer/Markermeer

Het IJsselmeer winterpeil is 4 dm onder NAP. Zomerpeil (april-oktober) is 2dm onder NAP . De dieptes op het IJsselmeer op de Vaarkaart NL 2015 zijn RWS-dieptes in NAP in dm min 4 dm. Dit is dus t.o.v. winterpeil zoals standaard op de 1800-serie.

Voorbeeld IJsselmeer Vaarkaart Nederland 2015.

Vraag: Kan ik met mijn schip van 1,9m diepgang over de ondiepte bovenaan langs de wit/groene betonning boven Vrouwenzand ONO?

 

Antwoord: De diepte is daar 1,8m t.o.v. winterpeil (DKW 1810). Winterpeil is 4dm onder NAP. Dus de diepte is daar 1,8 + 0,4 = 2,2m t.o.v. NAP. De waterstand Kustfijn (blauwe getallen) is -23cm, dus 0,23m onder NAP. Dit klopt overigens aardig, want in de zomer wordt het IJsselmeer 2dm onder NAP gehouden. Er staat daar dus nu 2,2 - 0,23 = 1,97m water. Er is dus nog geen dm kielspeling en zandgrond. Ik zou wat meer naar boven varen waar het 3dm dieper is (bij het 21dm getal).

 

 

Bepalen extra water boven LAT

Met de waterstand van het Kustfijn-model kunt u uitrekenen hoeveel extra water er ongeveer staat t.o.v. LAT, bijvoorbeeld voor de dieptes van de 1800-serie. Gebruik hiervoor de NAP = LAT+ waarde van het dichtstbijzijnde getijdenstation en tel daar de Waterstand in NAP bovenop. Om deze waarde op een bepaalde positie beter te berekenen, kunnen speciale LAT/NAP kaartjes van bijvoorbeeld RWS worden gebruikt.

 

Voorbeeld 1803 Westerschelde:

De relatie tussen LAT - NAP (MSL) kunt u bepalen door op een positie te klikken op de kaart in PCTrans (gratis download) van de Hydrografische dienst. De LAT/NAP-kaart vindt u in het middelste scherm bij Operaties en parameters onder 5.8 Getij reductie (LAT, GLLWS). In onderstaande figuur is op de Westerschelde boven Breskens een waarde van 2,55m.

 

Dit betekent dat een LAT diepte van de 2 meter lijn op de 1803 correspondeert met een diepte van 2 + 2,55 = 4,55 m t.o.v. NAP. Op het tijdstip hieronder is de getijdenhoogte t.o.v. NAP gelijk aan +160cm =1,60m. De diepte van het water t.o.v. de bodem langs de 2 meter lijn is dus 4,55 + 1,60 = 6,15m. Een schip het diepgang 2,15 m heeft dus nog 4m water onder de kiel (UKC=4,0).

 

De Plaat van Breskens heeft op de kaart een diepte van -2,3m LAT. Deze valt bij LAT dus 2,3 m droog. T.o.v. NAP is de diepte 2,55 - 2,3 = 0,25m (onder water). Bij de getijdenhoogte van -1,60m t.o.v. NAP in de figuur, ligt de plaat op dit tijdstip dus 0,25 + 1,60 = 1,85m onder water. Met een schip van 1,5m diepgang zou je daar dus net overheen kunnen (UKC=0,35m).

 

 

Tip: Kustfijn-model i.c.m. Magic Button

Er wordt bij Kustfijn en ook bij NLTides alleen op de diepte gerekend op een routepunt. Plaats deze daarom op kritieke plekken, bijvoorbeeld op de meest ondiepe plek. Uitzondering hierop is bij een geoptimaliseerde open route met WinGPS Voyager (niet over het routenetwerk, maar met de Magic Button).

 

Dan worden ook de tussenpunten doorgerekend om ondiepe plekken te vermijden. Zie onderstaande afbeelding als voorbeeld. Er zijn twee routepunten geplaatst, die in principe een rechte routelijn maken. Wanneer de Magic Button aangezet wordt en het Kustfijn-model gedownload is en ingesteld staat, wordt er naast wind en stroming ook gekeken naar diepte voor de optimale route.

 

 

Tip: WinGPS sneller een route laten bereken

Het is vervelend als u moet wachten op het berekenen van een nieuwe route langs het routenetwerk op de Waddenzee, als u bijvoorbeeld de starttijd wijzigt. Dit berekenen gaat veel sneller als u onnodige gebieden van het routenetwerk uitzet, zoals van het IJsselmeer of Binnenwateren van Nederland. Als u enkel op de Waddenzee een route plant over het routenetwerk, vink dan alleen de Waddenzee aan bij het gereedschapssleuteltje (tijdens het routeplannen). Anders wordt er geprobeerd om alternatieve routes te vinden wat veel rekentijd kost.

 

Tip: in havens geen Kustfijn-model

Als de waterstand bij een routepunt niet bekend is en u plant uw route met het behulp van Kustfijn-model, dan zal WinGPS aangeven dat de route vanaf dat punt niet mogelijks is middels een gestreepte routelijn. Dit is bijvoorbeeld het geval in havens en sluizen; hier dekt het Kustfijn-model niet. Geef in dat geval via Bewerk routepunt eigenschappen handmatig de NAP-diepte op en zet de optie Vervang diepte Kustfijn aan.

 

[ Zie ook: Routes uitzetten met Kustfijn-model en Droogvallen met kustfijn-model ]