Getijstations importeren

WinGPS kan getijstations uit een TCD- of IDX-bestand importeren. Deze bestanden zijn via internet te vinden en worden onder andere meegeleverd met andere getijprogramma's, zoals WXTides32 of XTide.

Via [ Navigatie / Getijstationbeheer / Importeren ] kunt u via [ Bladeren ] de locatie van een gedownload TCD- of IDX-bestand opgeven. Open dat bestand en WinGPS toont een overzicht van alle getijstations in dat bestand die te importeren zijn, netjes gegroepeerd per land. U kunt nu de gewenste getijstations in de kolom Importeren markeren. U kunt de afzonderlijke getijstations per land tonen door te dubbelklikken met of door te dubbelklikken op de regel van dat land.

Er zijn twee verschillende types getijstation. Een referentiestation is een station waarvan het getij bekend is doordat op die plek daadwerkelijk metingen zijn verricht. Daarnaast zijn er ook nog zogenaamde afgeleide stations. Het getij op die stations is afgeleid van een dichtbij gelegen referentiestation waarbij een aantal parameters nèt iets anders kan zijn.

Let op: De betrouwbaarheid van deze bestanden is kleiner dan de jaarlijks opnieuw gemaakte bestanden van Rijkswaterstaat. Wees dus voorzichtig.

[ Zie ook: Getij-instellingen op het kaartvenster ]