GPS aansluiten

Leg of monteer de GPS-ontvanger op een plek waarbij meer dan de halve hemel zichtbaar is. Er zullen dan al vrij snel steeds meer satellieten in beeld komen. Voor een positiebepaling (Fix) dienen er minstens 3 satellieten in gebruik te zijn. Voor een nauwkeurige positie dienen er minimaal 4 satellieten in gebruik te zijn. In de GPS is nu ook de hoogte bekend. Dit heet dan ook een 3D fix.

De eerste keer dat een GPS gebruikt wordt moet de almanakdata met satellietposities worden gedownload van de satellieten zelf. Dit kan bij oudere GPS’en enkele minuten duren. Zo weet de GPS de volgende keer aan de hand van de tijd welke satellieten er in beeld zijn en wordt snel een fix verkregen.

Voordat de GPS-ontvanger ingesteld kan worden moet deze eerst correct worden aangesloten op de computer. Een geschikte GPS-ontvanger wordt aangesloten met een speciale kabel via de seriële poort (COM-poort) van de computer. Deze 9-pinspoort bevindt zich meestal aan de achterzijde van de computer. Als u deze poort niet heeft, dan kunt u een USB-naar-serieel-kabel gebruiken.

Een GPS-muis is altijd voorzien van een USB aansluiting die rechtstreeks de computer in kan.

Let op: Voor wie nog geen GPS-ontvanger heeft aangeschaft is het belangrijk te weten dat niet alle GPS-ontvangers geschikt zijn voor het gebruik met WinGPS 5. Alleen GPS-ontvangers die het NMEA0183- of het Garmin-protocol ondersteunen zijn hiervoor geschikt. Het is soms ook mogelijk een interne GPS te gebruiken voor uw positiebepaling. Bij instrumentenbeheer kunt u dan de GPS sensor selecteren en koppelen met de GPS-ontvanger.

Let op: De meeste oudere USB GPS-ontvangers werken niet met Windows 8 en Windows 10. Het kan zijn dat ze eerst wel kort werken, maar na een wijziging in Windows (bijvoorbeeld een Windows-update) de GPS niet meer functioneert. Er zit dan niks anders op dan een nieuwe GPS-ontvanger aan te sschaffen die wel geschikt is voor Windows 8 en 10. Ditzelfde geldt voor oudere USB-naar-serieel-kabels.

Voor het aansluiten van instrumenten verwijzen wij u naar instrumentenbeheer.