Uploaden van WinGPS naar uw GPS-ontvanger

 

WinGPS 5 kan naar verschillende modellen van Garmin, Furuno, Magellan, MLR, Valsat en Standaard NMEA gegevens uploaden.

 

Voordat u gegevens kunt uploaden naar een GPS-ontvanger moet u eerst het juiste merk, eventueel het juiste model en het benodigde communicatie protocol via [ Instrumenten / Instrumentenbeheer ] en dan naar [ Eigenschappen ] in het hokje van de GPS de eigenschappen van de GPS-ontvanger instellen.

GPS-uploadinformatie

Wanneer u de uploadprocedure via [ Instrumenten / GPS / Uploaden ] heeft gestart krijgt u allereerst een scherm te zien, waarop vermeld wordt welke zaken er naar de door u geselecteerde GPS-ontvanger verstuurd kunnen worden. Wat er verstuurd kan worden is afhankelijk van het merk, model en het gebruikte communicatie protocol dat u heeft gekozen bij de eigenschappen van de GPS-ontvanger. Heeft u een merk geselecteerd dan moet u bij sommige merken eerst nog het juiste model selecteren, voordat u gegevens kunt uploaden. Bij andere merken zal WinGPS proberen contact te leggen met de GPS-ontvanger, om te bepalen welk model er is aangesloten.

Uploadgegevens selecteren

Afhankelijk van de mogelijkheden van de geselecteerde GPS-ontvanger krijgt u één of meerdere data selectieschermen te zien. Op deze schermen is uit een aantal selectie tabs te kiezen. Elke selectie tab bestaat uit twee lijsten, een lijst aan de linkerkant die de gegevens in WinGPS bevat en een lijst aan de rechterkant waar de gegevens komen te staan die u wilt uploaden. Om gegevens te uploaden dienen de te uploaden gegevens in de linkerlijst te worden geselecteerd en vervolgens te worden 'verplaatst', met behulp van de knop met de pijl , naar de lijst aan de rechterkant.

 

Alleen de waypoints selectie tab is enigszins anders dan de rest van de selectie tabs. In de waypoint selectie tab is nog een groepenfilter geplaatst. U kunt op die manier de lijst van waypoints in WinGPS 5 nog filteren met alleen de waypoints in de door u geselecteerde groepen.

 

 

U kunt alle gegevens in één van de lijsten selecteren door in de lijst op de rechtermuisknop te drukken en uit het pop-up menu [ Selecteer alles ] te kiezen. U kunt ook de lijst aanklikken en op Ctrl-A drukken.

Namen controleren

Nadat u heeft opgegeven welke zaken u naar de GPS-ontvanger wilt uploaden, kunt u de naam van elk geselecteerde waypoint of route controleren. Elk merk GPS-ontvanger hanteert zijn eigen voorwaarden om waypoints, routes, etc. te kunnen uploaden. WinGPS 5 toont hoe de naam in WinGPS luidt en hoe de naam wordt gewijzigd om geschikt te zijn om te uploaden. U kunt die naam eventueel zelf aanpassen, wanneer de aangepaste naam niet duidelijk genoeg is.

 

Uploaden

Bij de meeste merken GPS-ontvangers moet u de GPS-ontvanger zo instellen dat deze upload data (zoals waypoints en routes) kan ontvangen. WinGPS zal dit melden en geeft u hiervoor de gelegenheid. Zodra u naar de volgende pagina gaat, zal WinGPS beginnen met uploaden en is de voortgang daarvan zichtbaar.

 

[ Zie ook: downloaden van GPS naar WinGPS ]